Puukon teroituksen ohje

Teroitus aloitetaan puhdistamalla terä. Timanttipinta ei tukkeennu hiomajätteestä, vaan voit pyyhkäistä sen pois kangaspalaseen tai pyyhekumilla. Voit pestä terän astianpesuaineella ja vedellä. Teroitus tehdään kuivana.

Todella tiukkaan jäänyt lika liuotetaan ensin rapsi- tai rypsiöljyllä.

Teroitus aloitetaan ja lopetetaan teräkseen. Jos terä ei leikkaa, vedetään terää kahvasta kärkeen päin, vasten terää, pitkin teroittimen teräsreunaa. Näin saadaan tietää, onko terä tylsä vai teräsuu kierteellä tai taittunut. Jos haluttu terävyys ei palaudu teräksellä, on terä teroitettava.

Selvitä oikeat välineet

Tämän jälkeen terä käsitellään karkealla timanttipinnalla, jolla hiotaan niin kauan, että terä on terävä, mutta vielä pureva; tällainen terä tylsyy nopeasti. Karkealla timantilla hiottaessa voidaan painaa hieman reilummin. Perusteroitus voidaan suorittaa liikuttamalla terää tai teroitinta pyörittävällä tai sahaavalla liikkeellä, pitkin terää tai vasten terää.

Hienolla pinnalla vasta tehdään todella leikkaava ja kestävä teränsuu, ja tällöin teroitusote on kevyt. Mitä terävämpi terä, sitä kevyempi kosketus teroittimella — vasten terää, kahvasta kärkeen päin. Näin käytetään hyväksi koko timanttipinta kertavedoilla.

Veitsen terällä — koska terä on tarpeeksi terävä

Kun haluttu terävyys on saavutettu hienolla timantilla, poistetaan kierre terästä teräksellä, kevyesti pitkin teroittimen teräsreunaa, vasten terää, kahvasta kärkeen päin, terän molemmat puolet.

Helpointa on teroittaa terä sen alkuperäisen teräkulman mukaisesti. Mitä laadukkaampi terämateriaali on, sitä ohuemmaksi ja leikkaavammaksi teräsuu voidaan teroittaa. Helpottaaksesi oikean teroituskulman löytymistä, värjää teroitettava kohta tussikynällä.
Näet heti, mistä kohtaa terää timantti ottaa.

Terävyys voidaan testata esim. hipaisemalla terää kynteen tai hiuksiin: jos se nappaa heti
kiinni, on työ valmis.
 
Lapstonella voidaan teroittaa kaikki terämateriaalit, kuten ruostumaton- ja hiiliteräs, kovametalli- ja pikateräs, titaani- ja keraaminen terä  aina kevyellä otteella.